Blog
Recepty

Boeuf Bourguignon – od pastierov k „haute cuisine“

Článok uverejnený 20.02.2019

Francúzi vždy dokážu vykúzliť fantastické jedlo z toho, čo majú práve po ruke. Jedným z takých je aj Boeuf Bourguignon, pomaly dusený hovädzí krk na červenom víne s koreňovou zeleninou - známa klasika parížskych bistier.

Túto delikátnu pochúťku vo svete preslávila Julia Child, autorka a televízna kuchárka, ktorá v Amerike v 60-tych rokoch rozpútala obrovský francúzsky boom. Vďaka jej televíznej show o varení chcela každá americká gazdinka variť francúzske jedlá. A muži ďakovali nebesám. Recept na Boeuf (alebo, ak chcete) Beef Bourguignon sa síce objavil v Juliinej prvej knihe Umenie francúzskej kuchyne, ale nebolo to po prvýkrát, čo uzrel svetlo sveta. Známy bol už v roku 1903, kedy ho vo svojej knihe opísal jeden z priekopníkov francúzskej „haute cuisine“, šéfkuchár Auguste Escoffier. História Boeuf Bourguignon však v skutočnosti siaha až do čias stredoveku.


Jedlo pochádza z Burgundska (regiónu na východe Francúzska) známeho svojou impozantnou architektúrou, excelentným vínom a chovom výberového dobytka Charolais. A práve tieto dve ingrediencie robia z jedla, ktoré bolo pôvodne určené pre chudobu, prvotriednu delikatesu. Boeuf Bourguignon zvykli burgundskí pastieri pripravovať z nepotrebných odrezkov hovädzieho mäsa, ktoré dlho a pomaly varili spolu s koreňovou zeleninou. Postupne sa recept vyladil do podoby, akú poznáme dnes a vo svojom jedálnom lístku ho má každá lepšia francúzska reštaurácia. Aj vy ste dostali chuť na Bourguignon? Pripravte si ho spolu s nami.

Recept na Boeuf Bourguignon

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho krku

3 mrkvy

3 petržleny

2 stredne veľké cibule

2 strúčiky cesnaku

8 šalotiek banánových

200 g šampiňónov

200 g slaniny

200 g paradajkového pretlaku

250 ml hovädzieho vývaru

50 ml výrazného koňaku

200 ml červeného vína (Merlot alebo Burgundské)

50 g čerstvého tymianu

 

Postup:

Slaninku si opečieme vo väčšom hrnci a na vytopenej masti necháme zatiahnuť kúsky hovädzieho krku. Mäso následne vyberieme a odložíme stranou. Do hrnca s výpekom vložíme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen), cibuľu (nakrájanú na stredne veľké kúsky) a krátko orestujeme. Podlejeme koňakom, pridáme nasekaný cesnak, paradajkový pretlak, červené víno, vývar a tymianové vetvičky v celku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Napokon pridáme opečené mäso a pomaly dusíme. Ku koncu varenia pridáme šalotku nakrájanú na väčšie kusy, orestované šampiňóny a dochutíme podľa potreby.  Podávame s domácim chlebíkom, ozdobené nasekaným tymianom. 


Bon appétit!

 

Podobné články