Blog
Recepty

Boeuf Bourguignon – od pastierov k „haute cuisine“

Článok uverejnený 20.02.2019

Francúzi vždy dokážu vykúzliť fantastické jedlo z toho, čo majú práve po ruke. Jedným z takých je aj Boeuf Bourguignon, pomaly dusený hovädzí krk na červenom víne s koreňovou zeleninou - známa klasika parížskych bistier.

Túto delikátnu pochúťku vo svete preslávila Julia Child, autorka a televízna kuchárka, ktorá v Amerike v 60-tych rokoch rozpútala obrovský francúzsky boom. Vďaka jej televíznej show o varení chcela každá americká gazdinka variť francúzske jedlá. A muži ďakovali nebesám. Recept na Boeuf (alebo, ak chcete) Beef Bourguignon sa síce objavil v Juliinej prvej knihe Umenie francúzskej kuchyne, ale nebolo to po prvýkrát, čo uzrel svetlo sveta. Známy bol už v roku 1903, kedy ho vo svojej knihe opísal jeden z priekopníkov francúzskej „haute cuisine“, šéfkuchár Auguste Escoffier. História Boeuf Bourguignon však v skutočnosti siaha až do čias stredoveku.


Jedlo pochádza z Burgundska (regiónu na východe Francúzska) známeho svojou impozantnou architektúrou, excelentným vínom a chovom výberového dobytka Charolais. A práve tieto dve ingrediencie robia z jedla, ktoré bolo pôvodne určené pre chudobu, prvotriednu delikatesu. Boeuf Bourguignon zvykli burgundskí pastieri pripravovať z nepotrebných odrezkov hovädzieho mäsa, ktoré dlho a pomaly varili spolu s koreňovou zeleninou. Postupne sa recept vyladil do podoby, akú poznáme dnes a vo svojom jedálnom lístku ho má každá lepšia francúzska reštaurácia. Aj vy ste dostali chuť na Bourguignon? Pripravte si ho spolu s nami.

Recept na Boeuf Bourguignon

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho krku

3 mrkvy

3 petržleny

2 stredne veľké cibule

2 strúčiky cesnaku

8 šalotiek banánových

200 g šampiňónov

200 g slaniny

200 g paradajkového pretlaku

250 ml hovädzieho vývaru

50 ml výrazného koňaku

200 ml červeného vína (Merlot alebo Burgundské)

50 g čerstvého tymianu

 

Postup:

Slaninku si opečieme vo väčšom hrnci a na vytopenej masti necháme zatiahnuť kúsky hovädzieho krku. Mäso následne vyberieme a odložíme stranou. Do hrnca s výpekom vložíme nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen), cibuľu (nakrájanú na stredne veľké kúsky) a krátko orestujeme. Podlejeme koňakom, pridáme nasekaný cesnak, paradajkový pretlak, červené víno, vývar a tymianové vetvičky v celku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Napokon pridáme opečené mäso a pomaly dusíme. Ku koncu varenia pridáme šalotku nakrájanú na väčšie kusy, orestované šampiňóny a dochutíme podľa potreby.  Podávame s domácim chlebíkom, ozdobené nasekaným tymianom. 


Bon appétit!

 

Podobné články

Táto webová stránka využívá cookies na zlepšenie prehliadania webu a poskytovania dalších funkcíí. Tieto údaje nebudú pouzité na identifikáciu alebo kontaktovanie.
Kliknutím na tlačidlo dávate súhlas tejto webovej stránke uložit malé kúsky dát na vašom zariadení. Kliknutím na tlačidlo popriete svoj súhlas s ukladaním cookies a dát localStorage pre túto webovú stránku, prípadne zmažete už uložené súbory cookie (niektoré časti webu môžu prestať fungovať správne).
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, aké cookies používame zoznámte sa s našími Zásadami používania cookies.